Svenn Wold, Lars Stålegård og John Duglas nyter morgensolen utenfor BåtLab'en.

Dokumentasjon

fredag 14. januar 2011

Kjølbord




Akkurat nå, for en liten stund siden, siden vrengte vi akter kjølbord på babordsiden på plass, etter steaming.





Kjølbordet er ca 10 tommer i bredde og har en tykkelse på nesten 5/4 tomme. Det er med andre ord et relativt solitt stykke tre vi har å gjøre med. Så har det en vridning på 70 grader fra ende til ende, 3,5 meter. Uten oppvarming var det mulig å vri opp det ca 30 grader, med vekten av min kropp 70 kg, hengende på en bordklemme. Etter steamingen var det ingen problemer å vri det helt på plass, med bare en del av min kroppsvekt på klemmen.



Steaming, ja....er jo ikke akkurat den korrekte metoden å varme et bord hvis man jobber med en rekonstruksjon fra 1500-tallet, hvor prosessen er en del av poenget. Vi hadde egentlig lagt opp til å varme over åpen ild, men kunne ikke gjennomføre det da vi ikke har løyve til å lage bål annet enn langt bort i fjæra. Og det ble litt for langt vekk. Metoden vi hadde tenkt oss er avbildet av Åke Rålamb i 1691, og finnes i hans bok "Skeps Byggerij eller Adelig Öfnings Tionde Tom" . Åke Rålamb er, såvitt meg bekjent, den første som har avbildet og beskrivit båtbygging hvor bordleggning er blitt oppvarmet over ild.



Nå fikk det bli slik at vi laget oss en steamkasse og lånte sammen 2 kokeplater med kaffekjeler, så tok John med seg en stump hageslange hjemmefra. Utstyret virket over forventning og gjorde jobben med å vri bordet på plass til en ren fornøyelse.


God helg !

Si

Måten BC6 er bygget på, med tilpasninger hogget med øks, krever et godt tetningsstoff. I funmaterialet finner vi diverse prøver på tetningsmaterialet som fantes i båten. Flere prøver er sendt til analyse i England, men svar er enda ikke kommet. Et forhåndsbeskjed sier imidlertid at det kan dreie seg om ku eller hest, men vi vet altså ikke sikkert før vi får den kompletta analysen utført.

Vel, det vi kan se i de prøver vi har her er litt forskjellig. Det ene er en slags kake, med et bindemiddel som sannsynligvis er tjære. Hvis man brekker kakene stikker det frem fibrer som minner om hår. Disse er korte, opptil 10 mm lange.
Annet vi kan se er kaker med noen som ganske sikkert er treflis - hvilket kan tyde på at båten er blitt mauret.

Øverst er et bilde som viser kakene med korte fibrer/hår, nederst bildet som viser kaker mer trefibrer.


Nå er vi i gang og skall snart montere kjølbord og trenger derfor et tetningsmateriale om ikke lenge. Vi har derfor begynt å eksperimentere med kuhår blandet med tjære. De første testene vi har gjort virker lovende. Her har vi fått hudkapp fra et garveri, det handler om huder med hår på. Disse har vi barbert og håret har vi deretter blandet med tjære, dels kokt, dels ubehandlet. Resultatet blir en noe som ligner et fuktig svart teppe. Da vi presser trestykken mot hverandre med stoffet imellom presses teppet sammen hvorved noe av tjæren tyter ut, men hårene holder på mye av det også.
Her ser dere hvordan våre prøver ser ut: