Svenn Wold, Lars Stålegård og John Duglas nyter morgensolen utenfor BåtLab'en.

Dokumentasjon

tirsdag 17. august 2010

Noen rare greier

Hei alle .

Da var ferien over. Jeg har som vanlig vært i hjemlandet, Sverige for den som ikke vet det, og gjort det vanlige. Dvs være i sommarstugan i Träslövsläge, 5 km sør for Varberg og ca 70 km sør for Göteborg. Der gjode vi det meste av det vi pleier; spise is , ligge på stranda, sykle masse, spille fotball, gå ned til fiskehavna og kjøpe fersk fisk, seile jolle, hvile i hammocken, gå til bakeriet på morgenen og kjøpe ferske rundstykker. Deilig !!

Denne gang gjorde jeg dessuten noe som jeg tidligere aldri har gjort, nemlig å seile katamaran. Det ble en lite spesiell opplevelse da katamaranen plutslig havererte og ble til to båter. Riggen gikk selvfølgelig på sjøen. Heldigvis hadde vi akkurat startet turen , så det var bare å ta vrakdelene på slep og gå inn til stranda.
Er det noen annen som har lyst til å dele noen spennende opplevelser fra sommeren så er dere velkomne. Bare legg det in som en kommentar.


Ja, så var det denne Barcode 6, en båt som trass i at den var såpass komplett ved funnet rømmer så mange hemmeligheter. Nå skal jeg fortelle om to av dem, så kan jo dere få lure litt der hjemme på hva dette kan være.

1. På flere av bottenbandene og på i hvert fall en opplenge er det laget noen små hull, hvor det sannsynligvis har suttit spiker. Disse sitter på siden av bandet og går på skrå ned mot undersiden, mot bordleggningen. På bottenbandene er det et på SB og et på BB, men ingen symmetri, dvs at hullet på SB kan være ved 1. bordgang mens hullet på BB kan være på 3.
Her ser dere et av hullene, på bildet til høyre er hullet belyst .

På en eneste plass har jeg funnit et dokumentert spikerhull i bordet , rett under et slikt hull i bandene. Det indikerer jo at det har gått spikere fra siden på bandet ned i bordene. Hvorfor ? En teori er at det er stifter for å fiksere bandet da de skal borre for naglene. Men jeg synes selv det høres noe søkt ut, det er vel bare å sette kneet mot bandet og borre. Etter første hullet setter man en nagel på plass, så har man styring. Idéer, takk !


2. I området hvor det nyoppdagede akterspeilet har suttit burde det jo finnes en masse huller, hvor bordene har vært festede mot speilet. Men se - det gjør ikke det. Merkelig nok så er det ganske få huller dokumentert. Altfor få , synes jeg, til å holde dette parti av båten sammen.




På bildene ser dere bordendene med sine pålimte printer, som viser hva som er dokumentert. Små (Ø 1-2 mm) røde ringer viser som regel søm i suer, mens små blå viser spikerhull. Som dere ser er det ganske få i området. Nå kommer vi til teoriene, av hvilke vi enn så lenge kun har en som er interessant. Den går ut på at båten aldri ble ferdigbygget som plattgatter. Dvs at før selve speilet kom på plass fant man ut at man ikke lenger hadde bruk for båten og kondemnerte den. Et problem med denne teorien er at det motsier den vanlige måten å bygge speilbåt på, nemlig at man setter opp speilet først, slik at det finnes noe å feste bordene til. Nå er jo dette den første speilbåten vi kjenner til i nordisk båt-tradisjon, så det er ikke sikkert at de gjorde sånn som vi gjør i dag.
Et annet problem er det at samtlige bord har spor etter tjære og slitasje, for eksempel på ripa på SB før som er kraftig slitt i overkant på flere plasser. Det viser at båten har vært i bruk med dette bordoppsett.
Altså , enda et lite mysterium.....
Nå, kjære læsere trenger vi deres erfaring og hoder. Tenk, tenk !
Vennlig hilsen
Lars























4 kommentarer:

  1. Enig at det er rart at det ikke er mer spor etter feste av akterspeilet. Om det hadde vært på ett bord det manglet slike spikerhull, kunne jeg trodd at vi hadde glemt å tegne det. Når det ser ut til å være mer systematisk tror jeg ikke det. Må likevel si at det nokså sikkert er utelukket at båten ikke har vært i bruk med speilet, jmf det du sier om tjærebelegg og slitasje på bordene.

    SvarSlett
  2. Kan hele speilet ha vært tatt etter at båten ble tatt ut av bruk? Hvis båten en gang ble ombygd til speilbåt fra spissgatter, ville speilet trolig være den friskeste delen av båten ved vraking og dermed den mest aktuelle delen til gjenbruk i en annen båt. I såfall ville man nok ha gjort dette på enkleste måte, altså ved å sage speilet fra. Endene av bordgangene ville da ha fulgt med, slik at man ikke finner spikerhullene i dag. Se etter mulige sagemerker i tverrveden av bordgangene.
    I rekonstruksjonen må dere ta med sudhogg langs utsiden av speilet, slik som det er på vanlige spant. Dog uten utsparinger for drenering av vann der bordgangene overlapper.

    SvarSlett
  3. Får legge til at dersom avsaging av speilet skulle være korrekt, så skal lengden av båten økes tilsvarende tykkelsen av det speilet som er fjernet. Kanskje 10 cm eller så.

    SvarSlett
  4. Enda en ting: dersom speilet skal sitte litt lenger bak, så forklarer det hvorfor dere finner tjære og slit der dere forventer at speilet skulle ha vært. Og videre åpner det for at båten har vært bygd som speilbåt fra begynnelsen og ikke er en ombygging..!

    SvarSlett