Svenn Wold, Lars Stålegård og John Duglas nyter morgensolen utenfor BåtLab'en.

Dokumentasjon

mandag 12. september 2011

Hvorfor Vaaghals?



















Her døper gudmor Anne Aasheim båten med øl fra en ølbolle. Lederen av kulturrådet gir den navnet Vaaghals. Dette var navnet på det første tårnet i borgen på Akersnes (Akershus festning). Det ble oppført som en del av Håkon V's borg og kongebolig. Håkon påbegynte borgen omtrent i år 1300. Tårnet lå på det høyeste punktet på Akersnes og målte 17 meter i firkant.
Da vrakfunnet vårt, båten Barcode 6, ble senket i Bjørvika en gang på begynnelsen av 1600tallet, var bare deler av tårnet synlig. Den nordre del av borganlegget gikk med i en brann i 1527. Tårnet var skadet og tårnet ble etterhvert delvis revet, men har siden eksistert i selve borgmuren og det øvrige av fundamentet er i dag markert i grunnen inne i borggården. Arbeidet med å endre den gamle middelalderborgen til et renessanseslott og en bastionfestning foregikk fra 1592 til 1640-årene.

Andre grunner til å velge navnet Vaaghals er at vi synes dette har vært et vågalt prosjekt for oss; at det er langt til Limfjorden og Brest med denne lille skuta. Til slutt kan det henspille på båtens innløp der nede i bunn, og fasongen på halsen i båten.

Vi skriver Vaaghals med dobbel a og uten e. Stavemåten varierer i tid og rom: Våghals; Vågehals; Vågehalsen; med å eller dobbel a. Vi har valgt enkel form, uten e, det klinger bedre, er lettere å synge og skaper mindre forvirring. Også har vi valgt "aa" istedenfor "å" så det også fungerer på utenlandsk og som webadresse (Foto: Kystlaget Viken/ Tore Jacobsen).


Stø kurs


















Riskantikvar Jørn Holme styrer Vaaghals med stø kurs forbi Akershus festning og videre mot Bjørvika. Mannskapet på denne første turen var plukket ut for å representere ulike pespektiver på båten. Mannskapet (fra venstre) Frode Kvalø, Terje Planke, Arne Emil Christensen, Izabela Chlewicka (delvis skjult), Anne Aasheim, Jan S. Krogh og Eivind Falk. (Tori Falck synes ikke på bildet). (Foto: Knut Paache/ Flickr)

Kilder om Vågehals:
- Store norske leksikon
- Verneplan for Akershus festning
- Holger Sinding-Larsen 1924: Akershus. Bidrag til Akershus' slots bygningshistorie i de første 350 aar - 1300-1650 på grundlag av den bygningsarkæologiske undersøkelse 1905-1924. Oppis forlag, Oslo.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar