Svenn Wold, Lars Stålegård og John Duglas nyter morgensolen utenfor BåtLab'en.

Dokumentasjon

fredag 14. januar 2011

Kjølbord




Akkurat nå, for en liten stund siden, siden vrengte vi akter kjølbord på babordsiden på plass, etter steaming.





Kjølbordet er ca 10 tommer i bredde og har en tykkelse på nesten 5/4 tomme. Det er med andre ord et relativt solitt stykke tre vi har å gjøre med. Så har det en vridning på 70 grader fra ende til ende, 3,5 meter. Uten oppvarming var det mulig å vri opp det ca 30 grader, med vekten av min kropp 70 kg, hengende på en bordklemme. Etter steamingen var det ingen problemer å vri det helt på plass, med bare en del av min kroppsvekt på klemmen.



Steaming, ja....er jo ikke akkurat den korrekte metoden å varme et bord hvis man jobber med en rekonstruksjon fra 1500-tallet, hvor prosessen er en del av poenget. Vi hadde egentlig lagt opp til å varme over åpen ild, men kunne ikke gjennomføre det da vi ikke har løyve til å lage bål annet enn langt bort i fjæra. Og det ble litt for langt vekk. Metoden vi hadde tenkt oss er avbildet av Åke Rålamb i 1691, og finnes i hans bok "Skeps Byggerij eller Adelig Öfnings Tionde Tom" . Åke Rålamb er, såvitt meg bekjent, den første som har avbildet og beskrivit båtbygging hvor bordleggning er blitt oppvarmet over ild.



Nå fikk det bli slik at vi laget oss en steamkasse og lånte sammen 2 kokeplater med kaffekjeler, så tok John med seg en stump hageslange hjemmefra. Utstyret virket over forventning og gjorde jobben med å vri bordet på plass til en ren fornøyelse.


God helg !

2 kommentarer:

  1. Bayeux revlen (The Bayeux Tapestry) fra ca 1070 AD viser klinkbygging av vikingskip i detalj! Her er en artig animasjon av fortellingen om Wiliam Erobrerens invasjon av England i 1066: http://www.youtube.com/watch?v=bDaB-NNyM8o

    Også den svenske Olaus Magnus omtalte båtbygging med illustrasjoner i "Historia om de nordiska folken" fra 1555: http://www.avrosys.nu/prints/olausmagnus/100486.jpg

    Ellers er ikke steaming juks i mine øyne, da alternativene er vel så krevende. Man kan fasonghugge, brukte rå makt (og få spenninger som senere sprekker, ref. "Greenwichfæringen" som var kopi av Gokstadfæringen), bruke rå materialer, eller senke båtbordene på dypt vann i en kort periode før byggingen. Det siste er kjent fra Gloppen i Nordfjord så sent som på slutten av 1800-tallet, da med furubord.

    SvarSlett
  2. Hei Jørn, og takk for at du skjerper meg. Det jeg tenkte, men ikke skrev, var at Rålamb var den første, såvitt meg bekjent, som beskrev og avbildet båtbygging, hvor bordleggning ble varmet over ild. Det fikk jeg ordnet nå, takket være deg. Men kanskje du også her kan oppdatere meg ?

    Oppvarming synes ikke heller jeg er juks, men akkurat steaming er en metode som jeg ikke ville brukt hvis det var tid og egnet sted til å gjøre det over ild. I hvert fall ikke på denne båten hvor vi liker å prøve verktøy og metoder vi tenker oss kan ha vært brukt da originalen ble bygget.

    God helg.

    SvarSlett