Svenn Wold, Lars Stålegård og John Duglas nyter morgensolen utenfor BåtLab'en.

Dokumentasjon

fredag 14. januar 2011

Si

Måten BC6 er bygget på, med tilpasninger hogget med øks, krever et godt tetningsstoff. I funmaterialet finner vi diverse prøver på tetningsmaterialet som fantes i båten. Flere prøver er sendt til analyse i England, men svar er enda ikke kommet. Et forhåndsbeskjed sier imidlertid at det kan dreie seg om ku eller hest, men vi vet altså ikke sikkert før vi får den kompletta analysen utført.

Vel, det vi kan se i de prøver vi har her er litt forskjellig. Det ene er en slags kake, med et bindemiddel som sannsynligvis er tjære. Hvis man brekker kakene stikker det frem fibrer som minner om hår. Disse er korte, opptil 10 mm lange.
Annet vi kan se er kaker med noen som ganske sikkert er treflis - hvilket kan tyde på at båten er blitt mauret.

Øverst er et bilde som viser kakene med korte fibrer/hår, nederst bildet som viser kaker mer trefibrer.


Nå er vi i gang og skall snart montere kjølbord og trenger derfor et tetningsmateriale om ikke lenge. Vi har derfor begynt å eksperimentere med kuhår blandet med tjære. De første testene vi har gjort virker lovende. Her har vi fått hudkapp fra et garveri, det handler om huder med hår på. Disse har vi barbert og håret har vi deretter blandet med tjære, dels kokt, dels ubehandlet. Resultatet blir en noe som ligner et fuktig svart teppe. Da vi presser trestykken mot hverandre med stoffet imellom presses teppet sammen hvorved noe av tjæren tyter ut, men hårene holder på mye av det også.
Her ser dere hvordan våre prøver ser ut:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar