Svenn Wold, Lars Stålegård og John Duglas nyter morgensolen utenfor BåtLab'en.

Dokumentasjon

onsdag 12. januar 2011

Smeden


Godt nytt år, alle !

I romjula var jeg på besøk hos Bertil Pärmsten, eller Berra som han selv kaller seg på svensk kjælenavnsmanér. Berra, som dere ser her til venstre, er smed og holder til langs Göta älv et stycke nord for Göteborg i en helt nybygd smia. Han har vært involvert i noen navar- og skjeborrprosjekter, bl.a. Rolstadloftet på Folkemuséet og på Södra Råda middelalderkirke i Sverige, hvor han har rekonstruert en skjenavar utifra signaturen på gamle verktøspor.

Vi tenker oss at Berra skal få smi det vi trenger av borr til BC6, men vi har enda ikke bestemt utførelsen på de verktøy vi skal bruke. For tiden ligger funnmaterialene fra BC6 i impregneringsbad, så de er ikke tilgjengelige for analyse av verktøyspor, derfor må vi undersøke andre kilder. Dette er arbeid som pågår akkurat nå - kommer tilbake med mer info da vi tatt noen beslutninger.


Her nedenfor ser dere den skjenavar Bertil har rekonstruert til Södra Råda middelalderkirke. Kirken brant ned i 2001, men er under oppbygging hvor en del av prosjektet er å gjenoppdage de metoder som ble brukt da kirken opprinnelig ble bygget.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar