Svenn Wold, Lars Stålegård og John Duglas nyter morgensolen utenfor BåtLab'en.

Dokumentasjon

tirsdag 1. mars 2011

Ny viten om hvordan de laget hull


For halvannen uke siden var jeg nede i Dokulaben sammen med Tori og en gjeng fra Sverige: det "marinarkeologiska sällskapet" .

Christian viste oss hvordan Faro-armen fungerer og hva de gjør nede i dokulaben. Akkurat da vi var der drev han med et digert bottenband fra en av de andre Barcode-båtene. Ved siden om en nagel, som fortsatt satt i sitt hull, var der to sirkulære, sfæriske fordypninger. Ved nærmere ettersyn fant vi ut at de var starten på to hull boret med skjenavar, og at navaren var helt rund i tuppen.

Vi har brukt en hel del tid på å finne ut hva slags bor vi skal bruke og har vært innom mye av det som eksisterer fra tiden, bla fra skipene Wasa og Mary Rose, ekspedisjonen til Wilhelm Barents, avbildninger og så har vi vært i Stigums magasin på folkemuséet - hvor ca 10000 verktøy fra gamle tider er lagret. Men...ikke følt at vi har nok for å ta en belutning.

Nå har vi altså kommet så nær som et verktøyspor fra en av båtene som er gravet ut samtidig med BC6 og som er fra samme tid. Vi har tatt avstøpninger fra hullene, som vi nå sender til vår navarsmed, Bertil Pärmsten, i Sverige.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar