Svenn Wold, Lars Stålegård og John Duglas nyter morgensolen utenfor BåtLab'en.

Dokumentasjon

fredag 28. mai 2010

Senking av kjøl

For å tilpasse botnen mot bandene vil vi nå senke kjølen på midten. Stevnene ska følge med slik at hele reiset "krummer" seg. Reiset blir da kortere mens bordene har samme lengde. Lengdeoverskuddet som da oppstår vil gjøre at bordene legger seg. I forkant av forandringen har jeg målt opp høyder fra bedding til kjøl , slik at vi skal ha kontroll med hvor meget vi har forandret. Målene skrives på beddingen, rett under stedet hvor målet er tatt.

Kjølen er nå senket sånn at den buer svakt nedover på midten. Bordene har lagt seg en god del - ser ikke verst ut i forhold til bandene.

3 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 2. Hei Lars
  Hvor mange mm senket du kjølen på midten på modellen, og hvor mange cm utgjør dette på båten i full str? Hva med å ha strak kjøl over et lengre stykke på midten, for så å bare lotte opp mot endene; slik vi snakket om ifm trysilbåtbyggingen. Ligger det noen føringer i materialet i det hele tatt? skulle kanskje sett på kjølen en gang til?

  SvarSlett
 3. Lars Stålegård / NMM2. juni 2010 kl. 17:31

  Hei Terje.

  Eksakt hvor meget husker jeg ikke, men det handler om ca 10 mm, det vil si et par tommer i full skala. Å "lotte" et såpass grovt stykke materiale som kjølen jo er, kanskje lar seg gjøre på modellen, men jeg lurer på om det er mulig på eiekjølen....tror ikke det.

  SvarSlett