Svenn Wold, Lars Stålegård og John Duglas nyter morgensolen utenfor BåtLab'en.

Dokumentasjon

mandag 14. juni 2010

Naglehull i bord og band

Etter oppdrag fra Terje har jeg blitt bedt om å si litt om dimensjonene på naglene i hudbord og band. Det vil si trenaglene i første omgang. På BC6 er bordleggingen klinket både med pinner/trenagler og jernspiker (nykket). Pinningen dominerer i bunnen av båten. Jeg har beregnet en dimensjon på pinnehull i bordene x85, 82 og 81 (hhv kjølbord, 2. og 3. bordgang). Det varierer mellom 1,6 og 1,7 cm i snitt mellom disse bordene, altså ikke mye variasjon å snakke om. Målene er alle tatt i sua. På bildet kan man et hudbord med ulike hull for festemidler.


Jeg har også sammenlignet dimensjonene på naglehull i bandene x63 (et formvokst emne), og x60 (et eikeband) og et band i nåletre, x56. Dimensjonene varierer her mellom 2,3 og 2,6 cm, der det kan se ut som om hullene er litt større i x60. Tørt og kjedelig dette, nei! Phø!
PS: I etterkant har vi sett at hullene er noe større enn pinnene er. Vi må derfor lage nye mål basert på pinnene - ikke hullene.

1 kommentar:

  1. Vi ser nå i etterkant at hullene er ganske mye større enn selve naglene. VI må nok ta en ny gjennomgang på dette før noe spikking kan starte! Æsj.

    SvarSlett